KANTİN ÇALIŞANLARININ BESİN GÜVENLİĞİ HAKKINDAKİ TUTUM VE DAVRANIŞLARI Behaviours and Attitudes of Canteen Workers Related to Food Safety Can Öner, Binali Çatak, Mecnun Yıldız, Ayşegül Erdoğan, İtibar Canpolat, Özgür Seğmen
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı İstanbul ili Pendik İlçesi’nde faaliyet gösteren okul kantinlerini işleten ve burada çalışanların besin güvenliği konusundaki tutum ve davranışlarını değerlendirmektir.
Yöntem: Bu amaçla Pendik İlçesinde faaliyet gösteren okul kantinlerini işleten veya burada çalışanlarla yüz yüze görüşülerek katılımcının sosyodemografik özellikleri ve besin güvenliğine yönelik tutum belirleme soruları bulunan bir anket formu uygulanmıştır.
Bulgular: Çalışmaya toplam 86 kişi katılmıştır. Katılımcıların ortalama yaşı 40,52 ±8.23 dür. Gıda maddesinin alımında en çok önemsenen tutumlar; ürün ambalajının sağlamlığı, yiyecek maddelerinin satış koşulları ve ürünlerin son kullanma tarihleri olmuştur. Katılımcıların en az önemsediği tutum ise ürünler yanında verilen hediyeler (promosyon) dir.
Sonuç: Çalışma sonucunda kantin çalışanlarının besin güvenliği konusunda eğitim almasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Anahtar kelimeler: Besin güvenliği, Beslenme, Gıda
ABSTRACT Aim: The aim of this study was to determine the attitudes and behaviors of canteen personnel in Pendik Istanbul.
Method: We applied a questionnaire which included questions about sociodemographic features and attitudes toward food safety face to face to all canteen workers.
Results: 86 workers were included in the study. Mean age was 40,52 ±8.23 years. The workers paid mainly attention towards food package, selling condition of foods and expiring date of products. The least attention was paid to promotion articles given with food.
Conclusion: An educational programme of food safety with regular intervals could be effective.
Key words: Food safety, Nutrition, Food. |